Werken met warm weer, hoe blijft het aangenaam?

De komende dagen houden we in ons kikkerlandje zeker ook nog hoge temperaturen en veel zon. Lekker luieren, naar het strand, stukje fietsen etc. en natuurlijk een verfrissend drankje bij de hand. Maar ja, wat nou als je gewoon moet werken? Hoe houd je het hoofd koel gedurende deze inmiddels warme zomer.

Draag luchtige kleding

Bij 25 graden strak in het pak, daar kun je tegen op zien. Toch kun je met warm weer ook goed gekleed naar je werk. Draag katoenen of linnen kleding, dat is heerlijk koel. Let wel op linnen kleding kan erg kreuken, dus even nadenken of die linnen broek verstandig is, als je een belangrijke afspraak hebt. En dames ga vooral niet voor te bloot. En trek alleen een korte broek aan als dit binnen je beroep geaccepteerd is (als je twijfelt, sla de kledingvoorschriften er even op na).

Gebruik een airconditioner

Een airconditioner kan een ruimte heerlijk koel houden, helaas zitten veel mensen aan de afstandsbediening van het apparaat, waardoor een ruimte snel op een diepvrieskist begint te lijken wat zeker niet prettig werkt. Daarnaast verhoog je hiermee de kans dat jij of je collega’s verkouden worden. Laat de airco instellen door een professional en blijf er dan vanaf of volg zijn instructies goed op.  Een te koude ruimte is namelijk niet aangenaam en bevordert het werkklimaat niet.

Gebruik zonwering

Zorg ervoor dat de zonwering gesloten is voordat de zon op de ramen schijnt, dit houdt de ruimte lekker koel.  Zonwering aan de buitenkant is werkt nog beter dan die aan de binnenkant, het scheelt gemiddeld 2 graden, als de zonwering aan de buitenkant hangt.

Drink veel water

Door de warmte ga je zweten en het lichaam vraagt om aanvulling van vocht. Drink daarom veel water. Neem een flesje mee (wel een goede, zonder weekmakers erin) en zet deze op je bureau. Zodra het flesje leeg is, opnieuw vullen. Dit zorgt ook nog eens voor een extra loopje. Pas op met te koud drinken. Het lichaam koelt dan te snel af en kan de kou minder makkelijk verwerken. Neem liever lauwe thee of water op kamertemperatuur.

Zet elektrische apparaten uit

Door alle elektrische apparaten,  die niet nodig zijn,  uit te schakelen komt er minder warmte vrij. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting, als er voldoende licht is om te werken kan de kantoorverlichting uitblijven. Of gebruik energiezuinige LED verlichting.

Pas je werktijden aan

Als het kan, pas dan in overleg met je werkgever je werktijden aan. Begin vroeg en ga weer vroeg naar huis. of werk wat korter en pak ’s avonds nog wat werk op.  Zo kun je en productief zijn en toch genieten van het mooie weer.

Pas je werktempo aan

In zuid Europese landen weten ze het al lang, als het erg warm is moet je de tijd nemen om zaken uit te voeren. Wij Nederlanders, gaan bij warm weer gewoon door in het tempo dat we gewend zijn en dat breekt ons bij een lange aanhoudende warmte uiteindelijk op.  Zorg voor voldoende rust en pas je werkschema aan, zo blijft de kwaliteit van je werk op peil en blijf je zelf fit.

Voor alle harde werkers deze zomer, geniet van de mooie zomerse dagen en houd je hoofd koel.

Astrid Verburg

Adviseur Personeel & Organisatie