Sta je voor een belangrijke investering in ICT?

Laat je niet ‘het bos in sturen’ door leveranciers. Uiteraard hebben die het beste met je voor, maar zullen toch bij voorkeur oplossingen aanbieden uit eigen parochie. Daarbij is ICT nog steeds een vak apart, dat vraagt om gespecialiseerde kennis. Helaas gaan er nogal eens wat ICT-projecten de mist in om uiteenlopende redenen.

Overweeg je een nieuw softwarepakket aan te schaffen of te laten bouwen of is de infrastructuur aan vervanging toe? Moet alles de Cloud in of juist niet? Dit zijn keuzes die financiële gevolgen hebben, niet alleen bij aanschaf, maar ook in de toekomst; want hoe is het beheer geregeld? En: welk rendement verwacht je van de investering? Al is dat laatste soms lastig in geldwaarde uit te drukken.

Naast de financiële consequenties spelen functionele en waarschijnlijk ook technische afwegingen een rol. Hoe pak je een pakketselectie aan? Welke eisen moet je bijvoorbeeld stellen aan een ERP- of CRM-pakket en hoe leg je dat vast? Hoe past het nieuwe systeem in het huidige ICT-landschap; moeten er nieuwe computers of netwerken voor worden aangeschaft of moet vanwege een Cloud oplossing de internetverbinding opgeschaald worden? Hoe past het pakket in de organisatie: moeten de bedrijfsprocessen worden aangepast en, zo ja, hoe?

Al met al nogal wat vragen. Als je een eigen ICT-afdeling hebt, is dit natuurlijk de aangewezen partij om deze taak op zich te nemen. Tenzij deze weer eens tot de nek toe in het werk zit en er eigenlijk helemaal geen tijd voor heeft. Ook de afdeling Inkoop hoort hierbij betrokken te zijn, maar is wellicht ook ‘te druk’ en heeft misschien onvoldoende kennis van ICT.

Als deze problematiek een uitdaging is voor jouw organisatie, dan bied ik graag mijn expertise aan. Als onafhankelijk adviseur en dankzij mijn ervaring aan beide kanten van de tafel – inkoop en verkoop – heb ik snel overzicht en kan ik adviseren bij alle aspecten van dit proces of zelfs het gehele proces uit handen nemen.

Neem vrijblijvend contact met mij op als je voor een investering in ICT staat, maar ook als je er al aan begonnen bent.

Bert Feenstra

Bedrijfskundig ICT Adviseur